Anyós probléma

Nem titok, hogy fájdalmas házasságon belüli gond az anyós probléma. Akik ebben a mérgező családi viszályban élnek, fájdalmat, haragot és zavarodottságot éreznek, mivel az anyósuk kizárja, figyelmen kívül hagyja, kritizálja vagy érzelmileg bántalmazza őket. Ráadásul ezek a bántalmazott házastársak úgy beszélnek az érzéseikről, mintha versenyezniük kellene a társuk szeretetéért és figyelméért, mert a párjuk megosztja a szeretetét a két nő között.

Nem szokatlan olyan beszámolókat hallani a menyektől, mint:

  • Mindig arról álmodtam, hogy nagyszerű kapcsolatom lesz az anyósommal, de ő egy gonosz boszorkány.
  • Úgy érzem, mindig meg kell hátrálnom az anyósommal szemben, mert minden csak úgy lehet, ahogy ő akarja.
  • Időnként zavarban érzem magam a férjem előtt, mert folyamatosan az anyósom védelmére kel, amikor megpróbálom megosztani vele a legcsekélyebb dolgokat.
  • Csak egy nőnek van hely a férjem életében és az anyja gondoskodik arról, hogy tudjam, hogy ez ő és nem pedig én vagyok.

Rosszabb esetben a pár elválik a folyamatos feszültség és viták következtében, amit ez a háromszög jelent. Ezek a megbántott nők érzelmileg eltávolodnak a házastársuktól vagy fizikailag is elhagyják a férjüket.

Az elengedés hiánya

Gyakran az anya képtelen elengedni a felnőtt gyermekét és szülői viszony helyett egyenrangú baráti viszonyt kialakítani vele. Előfordul, hogy az anyjával rengeteget foglalkozó házastársnak megoldatlan bűntudata van vagy az anyja által közvetített érzelmek miatt kell támogatást nyújtania.

És hadd térjek rá egy fontos részletre: a feleségnek megerősítésre van szüksége, hogy ő nem őrült, nem gyengeelméjű vagy tiszteletlen, amikor egészséges rangsort és ehhez illeszkedő határokat akar szabni. Például nem egészségtelen azt mondani, hogy „Az ünnepek alatt inkább itthon maradunk.” vagy, hogy „Nem megyünk most vasárnap ebédelni.” És nem ésszerűtlen elvárás az, hogy az anyós telefonáljon, mielőtt jön, és ne jöjjön be a lakásba csöngetés nélkül. Az is az alapvető elvárások közé tartozik a feleség részéről, hogy az anyósa semmilyen megvető megjegyzést ne tegyen rá. És szemfülesnek kell lenni, mert a „Kisfiam, olyan sovány vagy, eszel te rendesen?” kérdés magyarról magyarra fordítva azt jelenti, hogy „A feleséged nem főz rád rendesen!”, tehát ez egy negatív vélemény, amit vissza kell utasítani.

Hogyan lehet kezelni ezt a mérgező helyzetet?

Az anyával minden esetben a gyerekének kell beszélni, akinek segítségre van szüksége, hogy megtalálja a megfelelő hangot és így határokat tudjon szabni. A férj gyerek szerepben mindaddig valószínű ellenáll, amíg a feleség nem egyértelműsíti, hogy ez a kérdés nem képezi alku tárgyát. Egy anya által behálózott férj ezt nem képes saját maga meglépni, főleg ha már évek, évtizedek óta tart az áldatlan helyzet.

A pároknak meg kell tanulniuk minden embert meghallgatni és tiszteletben tartani, hogy közösen képesek legyenek olyan megállapodásokat létrehozni, ami egy élhető családi közösség alapja lehet. Hogy nyilvánvaló legyen, nem az anyós ellen kell szövetkezni, hanem esélyt adni az alapvető szabályok megbeszélésének, a bizalom újraépítésének és a biztonságos határok felállítását követő továbblépésnek.

Már most egy lépéssel közelebb került a boldogabb párkapcsolathoz, ugyanis csak annyit kell tennie, hogy bejelentkezik párterápiára úgy, hogy küld nekem egy üzenetet, vagy felhív a +36 20 475 0345 telefonszámon, és időpontot egyeztetünk. A párkapcsolati coaching helyszíne a Középpont (1112 Budapest, Nevegy köz 2.)