Anyós probléma

Fájdalmas házasságon belüli gond az anyós probléma. Akik ebben a mérgező családi viszályban élnek, fájdalmat, haragot és zavarodottságot élnek meg, mivel nem érezhetik azt, hogy ők az elsők és a legfontosabbak a párjuknak.

Sajnos rosszabb esetben a pár elválik a folyamatos feszültség és viták következtében, amit ez a háromszög jelent. Ezek a megbántott feleségek érzelmileg eltávolodnak a házastársuktól, és lehet, hogy később fizikailag is elhagyják a férjüket.

Hogyan lehet kezelni ezt a mérgező helyzetet?

A párnak közösen létre kell hoznia egy olyan megállapodást, ami egy élhető családi közösség alapja lehet. Nem az anyós ellen kell szövetkezni, hanem biztonságos határokat kell felállítani.

Hogy mit értek biztonságos határok alatt, azt jól szemlélteti az alábbi szabályrendszer:

Családunk szabályrendszere

Ezt a szabályrendszert azért foglaljuk írásba mind a magunk, mind a tágabb családunk számára, hogy meghatározzuk az életszakaszunknak megfelelő családfogalmunkat és semmi se zavarhassa meg a boldogságunkat.

 1. A szűkebb családunk felnőtt tagjai Zsófi és Zsolt, házastársak és szülők, valamint annak gyerek tagja a kislányunk, Edit. A tágabb család részének tekintjük a nagyszülőket és a közeli rokonokat.
 2. Mi, Zsófi és Zsolt egyenrangú felnőttként tekintünk mind magunkra, mind a tágabb családunk felnőtt tagjaira, így ennek megfelelően reagálunk és válaszolunk minden felmerülő problémára és kérdésre. A kéretlen tanácsokat és a követeléseket udvariasan, de határozottan visszautasítjuk.
 3. A tágabb családon belül Zsófi a saját szüleivel és rokonaival, míg Zsolt szintén a saját szüleivel és rokonaival beszéli meg az esetleges sérelmeket és kéréseket, így a szabályrendszerrel kapcsolatos keresztkommunikáció kizárt.
 4. A tágabb család részéről érkező minden kérést a családon belül megbeszélünk és egyeztetünk egymással, hogy figyelembe tudjuk venni a szűkebb családunk érdekeit és érzéseit, és csakis ezt követően válaszol Zsófi a saját szülei vagy rokonai kérésére, valamint Zsolt a saját szülei vagy rokonai kérésére, ezért semmilyen kérésre sem tudunk azonnali választ adni.
 5. Egymás között és a tágabb családon belül is nyílt és közvetlen kommunikációra törekszünk. Amennyiben bármelyik családtagunk homályosan vagy manipulatív módon kommunikál, megkérjük, hogy ezt ne tegye, majd a kérdés közös megvitatása után nyílt és egyértelmű választ adunk számára.
 6. A tágabb család tagjait, de különösen a nagyszülőket akkor látjuk szívesen az otthonunkban, amikor azt mi, a család felnőtt tagjai azt előre megbeszéltük, és abba beleegyeztünk, továbbá a látogatás hosszát is előre egyeztettük. A tágabb család tagjainak bejelentkezését vagy látogatását minden más esetben udvariasan, de határozottan visszautasítjuk, és nem fogadunk hívatlan látogatókat az otthonunkban.
 7. Amikor a meghívásunkat követően a nagyszülők meglátogatnak minket, akkor szívesen vesszük, ha segítenek nekünk. Amennyiben a nagyszülők késő estig vigyáznak Editre, hogy mi elmehessünk kikapcsolódni, ha szeretnének, nálunk is aludhatnak.
 8. A tágabb család tagjait, de különösen a nagyszülőket akkor látogatjuk meg otthonukban, amikor azt mi, a család felnőtt tagjai szeretnénk, és előre megbeszéltük egymás között, továbbá a látogatásunk hosszát is mi határozzuk meg. Ez természetesen karácsonykor és más nagyobb ünnepekkor történő látogatásokra is vonatkozik. A tágabb család tagjainak meghívását minden más esetben udvariasan, de határozottan visszautasítjuk.
 9. A találkozások körülményeit mi, a családunk felnőtt tagjai határozzuk meg. Amennyiben ezt a nagyszülők nem tudják vagy nem akarják elfogadni, akkor az lehetetlenné teszi a velük való találkozást. Egy találkozás körülményeinek állandó változtatása (időpont, helyszín stb.) részünkről nem elfogadható, ebben az esetben erre a problémára hivatkozva lemondjuk az adott találkozót.
 10. Minden találkozás esetében, de különösen Edittel kapcsolatban, a szűkebb családunk és főként a lányunk szokásait a nagyszülőknek tiszteletben kell tartania, ami azt jelenti, hogy Editet például alvásidőben kell lefektetni, és mindenféle új étel megkóstoltatása vagy új szokások bevezetése előtt egyeztetni kell a családunk valamelyik felnőtt tagjával. Ez kiemelten fontos a családunk számára, mivel Edit egészségével és fejlődésével kapcsolatos, így ennek a pontnak a megsértése azt eredményezi, hogy nem engedjük, hogy a kislányunkra az a nagyszülő vigyázzon, aki ezt a pontot nem tartja be.
 11. A családunk valamennyi tagja, különösen Edit érdekében, fontosnak tartja a találkozások alkalmával a jó hangulat fenntartását és az udvarias viselkedést, és elutasítja az érzelmi zsarolás minden formáját. Amennyiben a tágabb család bármelyik tagja részéről nem megfelelő hozzáállást, udvariatlan viselkedést vagy érzelmi zsarolást észlelünk, akkor erre felhívjuk a figyelmét, és udvariasan, de határozottan megkérjük a kellemetlen viselkedés mellőzésére. Arra törekszünk, hogy a szűkebb és tágabb családunkban is valamennyi kapcsolat szeretetteljes maradjon.

Bejelentkezés

Már most egy lépéssel közelebb került a boldogabb párkapcsolathoz, ugyanis csak annyit kell tennie, hogy bejelentkezik párterápiára úgy, hogy küld nekem egy üzenetet, vagy felhív a +36 20 475 0345 telefonszámon, és időpontot egyeztetünk. A párkapcsolati coaching helyszíne a Középpont (1112 Budapest, Nevegy köz 2.)