A férfiak és az érzelem

Képzelje el, hogy egy öt éves kisfiúnak leesik a fagylaltja a földre, és emiatt sírni kezd. Ekkor az apja odafordul hozzá, és azt mondja neki: „Jobb, ha befejezed, mert különben mindjárt tényleg lesz okod a sírásra!”. Így a fiúk már gyerekkorban elkezdik megtanulni, hogy jobb, ha nem mutatják ki az érzelmeiket, mert elfogadás helyett megszégyenítés jár érte.

Később felnőve ez a kisfiú kerülhet olyan munkahelyre, ahol azt tanítják neki, hogy hogyan nyomja el az érzelmeit, és az érzelmek helyett hogyan összpontosítson a feladataira. Ez szükséges a tűzoltók, sebészek és még számos más munka hatékony elvégzéséhez; csak az a baj, hogy azt viszont nem tanítják meg ezeknek az embereknek, hogy hogyan kapcsolják vissza az érzelmeiket. Azokat az érzelmeket, amelyekre a párkapcsolatban olyan nagy szükség van.

A párkapcsolatában egy férfi másfajta elvárásokkal találkozik, mint a társadalomban vagy a munkahelyen. Mert a társa azt kéri tőle, hogy élje meg és fejezze ki az érzéseit. A férfiak évszázadok óta azt látják, hogy a nők hogyan fejezik ki a maguk nőies módján az érzelmeiket, de azt nem tudják, hogy ők maguk hogyan lehetnének erőteljes módon érzelmesek és közben hitelesek is egyben. Úgy, ahogyan ez a férfiak számára működik; hogy valóban büszkék lehessenek arra, hogy éreznek, és ezt ki is fejezik. A férfiaknak nincsen világos modelljük erre a férfias érzelemkifejezésre, így a kérés, hogy „legyél érzelmesebb” azt jelentheti számukra, hogy nőiesebbek legyenek, ezt pedig nem igazán akarják.

Amikor a férfiak elnyomják az érzéseiket, az azt jelenti, hogy nagyon is értenek hozzá, mert érzelmi alapon pontosan tudják, mikor kell viccelniük vagy elfordulniuk, esetleg az órájukat megnézniük, és ezeket azért teszik, mert tisztában vannak vele, hogy melyik pillanatban változhat meg az érzelmi hőmérséklet – ezt pedig el akarják kerülni. Ez azt jelenti, hogy a férfiak igenis jók az érzelmekben!

Akik párterápiára jönnek, tudják, hogy baj van, és hogy valamit tenni kell! De ha a partnerükhöz akarnak csatlakozni, akkor előbb saját magukkal, a saját elnyomott érzéseikkel kell kapcsolatba lépniük. Ez pedig az érzelmek fiziológiáján, a testérzeteken keresztül történhet. Mert mi az érzelem? Csak egy jelzés, csak a teste kommunikál önnel, és ez nem olyan misztikus. Gondoljon a stresszre – ugye, le tudja írni a felmerülő belső, testi tapasztalatait? Ha követi a testérzéseit, az ugyanolyan, mintha vadászat közben követné a vadat, és már meg is van az érzelem! És amikor ezen a vadászmezőn van, ahol már elkapta a vadat, akkor innen már könnyű lesz kapcsolatba lépnie a párjával, mert itt már a kezében van az az ajándék, amit a társa kért öntől, és ami olyan becses mindkettejüknek.

Bejelentkezés

Már most egy lépéssel közelebb került a boldogabb párkapcsolathoz, ugyanis csak annyit kell tennie, hogy bejelentkezik párterápiára úgy, hogy küld nekem egy üzenetet, vagy felhív a +36 20 475 0345 telefonszámon, és időpontot egyeztetünk. A párkapcsolati coaching helyszíne a Középpont (1112 Budapest, Nevegy köz 2.)