Mitől boldog egy párkapcsolat?

Hogy mitől boldog egy párkapcsolat, az igazán jó kérdés, de a jó hír az, hogy ma már biztosan tudunk erre a kérdésre válaszolni.

A boldog párkapcsolatnak nem alapvető eleme, hogy a pár tagjai soha ne vitatkozzanak egymással, hiszen minden kapcsolatban vannak nézeteltérések. Nem szükséges a boldogsághoz, hogy a felek minden szempontból szinte azonosak legyenek, hiszen minden ember más.

A boldog házasság alapvető eleme a pár tagjai közötti érzelmi válaszkészség. Ez dönti el, hogy a párkapcsolat egészséges-e vagy sem. Az érzelmi válaszkészség azt jelenti, hogy kellő bizalom és érzelmi kapcsolat van kettőjük között. Eléggé bíznak egymásban ahhoz, hogy még ha veszekednek vagy különbözőképpen látják is a dolgokat, akkor is tudják, hogyan kell egymás felé fordulniuk; tudják, hogyan érhetik el egymást azokban a pillanatokban, amikor ez igazán fontos. Rendelkeznek azzal, amit biztonságos kötődésnek hívunk.

A párterápia során is azon dolgozunk, hogy a bajban levő pár kapcsolata biztonságosan kötődővé váljon. Első lépésként ehhez szükséges, hogy a pár tagjai megértsék és rálássanak arra a negatív mintázatra, amelybe beleragadtak. Második lépésként megtanulják, hogyan tudják elérni egymást, hogyan tudják kialakítani azt az érzelmi válaszkészséget, amelyre az erős kötelékhez szükség van.

Mert mi a legfontosabb kérdés a házasságban? A párkapcsolat legfontosabb kérdése, hogy feltehetem-e a páromnak azokat a kérdéseket, hogy „Velem vagy? Fontos vagyok neked? Dédelgetni fogsz engem? Én leszek számodra az első, amikor szükségem lesz rád, amikor hívlak, hogy segíts?” És az egészséges házasság az, ahol ezekre a kérdésekre a válasz az egyértelmű igen.

Ha a pár tagjai érzik, hogy megvan közöttük ez a biztonságos érzelmi kötelék, akkor közösen szinte bármit meg tudnak oldani. Képesek megtartani egymást a bajban, képesek támogatást nyújtani egymásnak, és képesek bármit kezelni, ami csak az útjukba kerül. Ezen felül, aki ilyen házasságban él, azt emberként is erősebbé teszi a kapcsolata. Mert jobban érzi magát a bőrében, magabiztosabban mozog a világban, jobban kezeli a stresszt, rugalmasabb, kiegyensúlyozottabb. Továbbá, a biztonságos kötődésnek egészségügyi előnyei is vannak, mivel az érzelmi elszigeteltség például megduplázza a szívroham valószínűségét. Az ilyenfajta biztonságos kötelék utáni vágy be van huzalozva az agyunkba és minden sejtünkbe, és mindannyian tudjuk, hogy a szerelemnek ilyennek kell lennie. Nemcsak azt tudjuk, hogy milyen a jó házasság, hanem már azt is tudjuk, hogy ezt hogyan lehet megvalósítani, hogyan lehet elérni, és ez valóban egy nagyon jelentős eredmény!

Bejelentkezés

Már most egy lépéssel közelebb került a boldogabb párkapcsolathoz, ugyanis csak annyit kell tennie, hogy bejelentkezik párterápiára úgy, hogy küld nekem egy üzenetet, vagy felhív a +36 20 475 0345 telefonszámon, és időpontot egyeztetünk. A párkapcsolati coaching helyszíne a Középpont (1112 Budapest, Nevegy köz 2.)