Megcsalás utáni reménytelen állapot

A megcsalás minden esetben komoly megsértése a kapcsolatnak. Fájdalmas, mert mélységes árulást jelent, ami elszakadást okoz. A viszony a megcsalt fél számára azt jelenti, hogy „Te vele voltál, és nem velem. Ez titok volt a kapcsolatunkban, és ez valami rendkívüli a számunkra, mert te kiléptél. És mit jelent ez rám nézve? Mit jelent ez ránk nézve? Hogyan tovább?”

De egy külső kapcsolat az életnek csupán egy szűk szelete. Egyrészt ennek általában része a sok beszélgetés, a romantika, a szex és a veszély, másrészt ennek során a feleknek nem kell kitalálniuk, hogyan éljenek együtt, és nem kell számos háztartási, anyagi, gyerekekkel kapcsolatos életproblémát megoldaniuk. A viszony erős kötődésnek tűnik, de nem az, mert bármikor ki lehet lépni belőle, és hiányzik belőle az élet viharainak az ereje. Így ez nem egy valós kapcsolat, hanem pusztán fantáziavilág, keskeny darabja az életnek. Olyan ez, mint leenni a tortáról a cukormázat, miközben a házasság egy teljes tápláló menüsor. A megcsaló fél azt képzelheti, hogy ha a harmadik felet választja, akkor az egész élet ilyen cukormázas lesz, de ez nyilvánvalóan nem igaz! Lehet, hogy most nem szereti azt a teljes menüt, amit otthon kap, de ezt meg lehet változtatni.

Amikor a viszony kiderül, ám a hűtlen fél a teljes igazságnak csak egy részét mondja el, olyankor valószínű, hogy a másik megszállottjává válik a megcsalásnak, ugyanis a csöpögtetés sokkal nehezebb és sokkal bizonytalanabb helyzetet teremt a számára, mivel épp amikor már megnyugodna, újabb részletek kerülnek napvilágra.

A megcsalt fél fájdalma a szétkapcsoltság és az árulás következménye, amit rövid idő után felvált a harag és az ellenségesség. A hűtlen fél általában látja a másik haragját és talán a fájdalmát is, és elkezdi magát szégyellni, az ő szégyene pedig még messzebb sodorja őket egymástól. A csaló szégyelli magát amiatt, amit tett, ezért azon dolgozik, hogy siettesse a partnerét, hogy minél előbb túl legyenek ezen az ügyön, és hogy ne kelljen szégyent éreznie. Eközben a megcsalt fél szenved, a csaló egyedül érzi magát, és megpróbál nem szégyenkezni, emiatt pedig beleragadnak a megcsalás utáni reménytelen állapotba. És közben nem értik, hogy miért történt ez az egész, és bánatosak, mert valami nagyon fontos dolog hiányzik az életükből. A megcsalt fél nem érzi, hogy a hűtlen fél tényleg átérezné a fájdalmát, és attól tart, hogy a dolog újra megtörténhet.

Ezért, hogy megértsék, mi történt, meg kell vizsgálniuk, hogy milyen volt a kapcsolatuk a megcsalás előtt. Szinte biztos, hogy a sértő fél nem fordult a párja felé az igényeivel, és jó lenne megtudni, hogy ennek mi volt az oka. Valószínű, hogy elhidegültek és eltávolodtak egymástól, de ez nem jelenti azt, hogy a másik kényszerítette őt a megcsalásra, hiszen soha nem láttunk még olyan embert, aki fegyvert fogott volna a házastársa fejéhez azzal, hogy „megöllek, ha nem csalsz meg”.

Ugyanakkor ebben a reménytelen állapotban azt is látni kell, hogy a megcsalt fél azért sebesült meg ennyire, mert a kilépő fél annyira fontos neki. És a megcsaló azért szégyelli magát, mert jó ember. Ha rossz ember lenne, nem érdekelné a másik kínja. És más dolog rossz dolgot tenni, vagy rossz döntést hozni, és megint más dolog rossz embernek lenni.

És ebből a megcsalás utáni reménytelen állapotból segítséggel el lehet jutni oda, hogy a hűtlen fél azt mondja a társának, hogy „Igen, hoztam egy rossz döntést, amivel igazán megsértettelek téged és a házasságunkat, ahelyett hogy hozzád fordultam volna a fájdalmammal. Megértem, hogy ezek után nem bízol bennem, de tudnod kell, hogy óriási bajban voltam, amit elnyomtam magamban, mert nem tudtam, hogyan éljem ezt meg, nem tudtam, hogyan osszam ezt meg veled, hogyan érjelek el, és ez a zsibbadás elviselhetetlenné vált. Amikor megtettem ezt a tiltott dolgot, akkor ez legalább egy kis szünetet nyújtott a számomra, de el kellett szakítanom magam az irántad érzett szeretettől. Két részre kellett szakadnom azért, hogy megélhessem a megcsalás kapcsán az izgalmat és a szégyent, de így közben nem kellett éreznem azt a fájdalmas zsibbadást, ami olyan nehéz volt nekem”.

Bejelentkezés

Már most egy lépéssel közelebb került a boldogabb párkapcsolathoz, ugyanis csak annyit kell tennie, hogy bejelentkezik párterápiára úgy, hogy küld nekem egy üzenetet, vagy felhív a +36 20 475 0345 telefonszámon, és időpontot egyeztetünk. A párkapcsolati coaching helyszíne a Középpont (1112 Budapest, Nevegy köz 2.)