Blog

Megcsalás utáni reménytelen állapot

A megcsalás minden esetben a kapcsolat komoly megsértése. Fájdalmas, mert mélységes árulást jelent, és elszakadást okoz. A viszony a megcsalt fél számára ezt jelenti: „Te vele voltál, és nem velem. Ez titok volt a kapcsolatunkban, és ez valami rendkívüli a számunkra, mert te kiléptél. És mit jelent ez rám nézve? Mit jelent ez ránk nézve? Hogyan tovább?”
De egy külső kapcsolat az életnek csupán egy szűk szelete, mert a viszony során a feleknek nem kell kitalálniuk, hogyan éljenek együtt, és nem kell számos háztartási, anyagi, gyerekekkel kapcsolatos életproblémát megoldaniuk. A viszony erős kötődésnek tűnik, de nem az, mert bármikor ki lehet lépni belőle, és hiányzik belőle az élet viharainak ereje. Így ez nem egy valós kapcsolat, hanem pusztán fantáziavilág.
A megcsalt fél fájdalma a szétkapcsoltság és az árulás következménye, amelyet rövid idő után felvált a harag és az ellenségesség. Amikor a hűtlen fél látja a másik haragját, elkezdi magát szégyellni. A csaló szégyelli magát amiatt, amit tett, ezért azon dolgozik, hogy siettesse a partnerét, hogy minél előbb túl legyenek ezen az ügyön. Eközben a megcsalt fél szenved, a csaló egyedül érzi magát, és beleragadnak ebbe a megcsalás utáni reménytelen állapotba. És közben nem értik, miért történt ez az egész, és szomorúak, mert valami nagyon fontos dolog hiányzik az életükből. A megcsalt fél nem érzi, hogy a hűtlen fél tényleg átérezné a fájdalmát, és attól tart, hogy a dolog újra megtörténhet.
És ebből a megcsalás utáni reménytelen állapotból segítséggel el lehet jutni oda, hogy a hűtlen fél ezt mondja a társának: „Igen, hoztam egy rossz döntést, amellyel igazán megsértettelek téged és a kapcsolatunkat, ahelyett, hogy hozzád fordultam volna a kérésemmel. Megértem, hogy ezek után nem bízol bennem, de tudnod kell, hogy óriási bajban voltam, amit elnyomtam magamban, mert nem tudtam, hogyan érjelek el, és ez a zsibbadás elviselhetetlenné vált. Amikor megtettem ezt a tiltott dolgot, akkor ez legalább egy kis szünetet jelentett a számomra. Két részre kellett szakadnom azért, hogy megélhessem a megcsalás kapcsán az izgalmat, és így nem kellett éreznem azt a fájdalmas zsibbadást, amely olyan nehéz volt nekem.”

Találjuk meg az utat együtt

a boldog párkapcsolathoz!

Az első lépés a változás felé. Vegye fel velem a kapcsolatot, egyeztessünk időpontot, és kezdjünk el dolgozni a boldogabb párkapcsolatért!
Pap Katalin párkapcsolati coach | Párterápia és házassági tanácsadás

Pap Katalin

párkapcsolati coach

Küldetésem minél több házasságot és párkapcsolatot megmenteni!

Találjuk meg az utat együtt a boldog párkapcsolathoz!

További bejegyzések