Blog

Mindennapos veszekedések

A kapcsolatukkal elégedetlen párok, amelyek nem veszik egymás jelzéseit, gyakran panaszkodnak kommunikációs zavarról vagy állandó feszültségről.
A veszekedő fél gyakran számol be a következő érzésekről: nem elég fontos a társa számára, kirekesztettnek és magányosnak érzi magát; nem kap támogatást akkor, amikor szüksége lenne rá; vágyik az érzelmi kapcsolódásra, és haragszik a partner válaszkészségének hiánya miatt; azt éli meg, hogy lakótársként tekint rá a párja.
A visszahúzódó fél gyakran említi a következőket: reménytelennek tartja a helyzetet, és nem elég magabiztos ahhoz, hogy cselekedjen; nem tud megküzdeni a negatív érzéseivel, ezért inkább megpróbál „nem érezni”; úgy gondolja, hogy társként kudarcot vallott, és a párja elítéli őt; bármit megtenne, hogy elkerülje a társa dühét, de általában racionális problémamegoldással próbálkozik, hogy kitérjen az érzelmi kapcsolat elől.
Csupán két lehetőségünk van arra, hogy megvédjük magunkat és megóvjuk a kapcsolatunkat, amikor nem érezzük magunkat biztonságban, és a társunk nem reagál. Az egyik lehetőség, hogy harcolunk a figyelemért és azért, hogy választ kapjunk, a másik a bevonódás elkerülése, amikor megpróbáljuk elnémítani az érzéseinket.
Hogy melyik stratégiát alkalmazzuk, amikor távol érezzük magunkat a másiktól – követelőzővé és kritikussá válunk, vagy visszahúzódunk és bezárkózunk –, azt részben a vérmérsékletünk, de nagyobbrészt az határozza meg, hogy a múltban mit tanultunk kulcsfontosságú kapcsolatainkban. Mivel minden új kapcsolatban tanulunk, ez a stratégiánk nem állandó. Lehet, hogy az egyik kapcsolatban kritikusak vagyunk, a másikban pedig inkább visszahúzódóak.
Ha az egyik félnek érzelmi közelségre van szüksége, és a másik inkább a problémára reagál, akkor kötődési szinten nincs válasz. Sokan azt állítják, hogy nem tudják, hogyan reagáljanak érzelmi szinten. Pedig ezt teszik, amikor érzelmileg biztonságban érzik magukat, többnyire a gyerekeikkel. Sokan a legjobb tudásuk szerint próbálnak reagálni a másik aggodalmaira, azaz megoldást kínálnak, tanácsot adnak, és nem veszik észre, hogy a másik valójában érzelmi közelségre vágyik. Az érzelmi bevonódás a megoldás, amelyre mindkettejüknek szüksége van.

Találjuk meg az utat együtt

a boldog párkapcsolathoz!

Az első lépés a változás felé. Vegye fel velem a kapcsolatot, egyeztessünk időpontot, és kezdjünk el dolgozni a boldogabb párkapcsolatért!
Pap Katalin párkapcsolati coach | Párterápia és házassági tanácsadás

Pap Katalin

párkapcsolati coach

Küldetésem minél több házasságot és párkapcsolatot megmenteni!

Találjuk meg az utat együtt a boldog párkapcsolathoz!

További bejegyzések