Blog

Érzelmi válaszkézség

Az érzelmi válaszkészség a tartós szerelem kulcsa a párkapcsolatokban. Az érzelmi válaszkészség három elemből tevődik össze:
Elérhetőség: „El tudlak érni?”
Az elérhetőség azt jelenti, hogy nyitottak maradunk a partnerünk irányába akkor is, amikor kétségeink vannak, és bizonytalannak érezzük magunkat. Gyakran foglalkoznunk kell azzal is, hogy megértsük az saját érzéseinket, hogy azok ne gyűrjenek maguk alá. Így visszatérhetünk az eltávolodásból, és ráhangolódhatunk a társunkra.
Válaszkészség: „Bízhatok abban, hogy reagálsz az érzelmeimre?”
A válaszkészség azt jelenti, hogy ráhangolódunk a társunkra, és kifejezzük, hogy az érzelmei, vágyai és félelmei hatással vannak ránk, és fontosak számunkra. A társunk érzelmi jelzéseit fogadjuk, és fontosnak tartjuk azokat, amelyekre a vigasztalás és a gondoskodás egyértelmű jeleivel reagálunk, amikor a másiknak szüksége van rá. A figyelmes válaszkészség érzelmileg mindig megérint és fizikailag megnyugtat minket.
Érzelmi bevonódás: „Biztos lehetek abban, hogy értékelsz, és érzelmileg közel maradsz hozzám?”
Az érzelmi bevonódás arra a különleges figyelemre utal, amellyel csak a szeretteink felé fordulunk, például hosszabban nézzük és gyakrabban megérintjük őket. A párok gyakran érzelmi jelenlétnek nevezik.
A boldog párkapcsolat alapvető eleme a pár tagjai közötti érzelmi válaszkészség. Ez dönti el, hogy a párkapcsolat egészséges-e, vagy sem. Az érzelmi válaszkészség azt jelenti, hogy kellő bizalom és érzelmi kapcsolat van kettejük között, és eléggé bíznak egymásban ahhoz, hogy még ha veszekednek vagy különbözőképpen látják is a dolgokat, akkor is tudják, hogyan kell egymás felé fordulniuk; tudják, hogyan érhetik el egymást azokban a pillanatokban, amikor ez igazán fontos. Rendelkeznek azzal, amit biztonságos kötődésnek hívunk.
Ahhoz, hogy egy pár meg tudja teremteni azt a kapcsolatot, amelyre mindketten vágynak, az első lépés az, hogy megértsék, hogyan kötődnek egymáshoz jelenleg, és ezt meg is osszák egymással. Mit gondol a társa arról, hogy ön mennyire elérhető, válaszkész és érzelmileg bevonódott? Ez megfelel az önmagáról és a kapcsolatuk biztonságáról alkotott elképzelésének?

Találjuk meg az utat együtt

a boldog párkapcsolathoz!

Az első lépés a változás felé. Vegye fel velem a kapcsolatot, egyeztessünk időpontot, és kezdjünk el dolgozni a boldogabb párkapcsolatért!
Pap Katalin párkapcsolati coach | Párterápia és házassági tanácsadás

Pap Katalin

párkapcsolati coach

Küldetésem minél több házasságot és párkapcsolatot megmenteni!

Találjuk meg az utat együtt a boldog párkapcsolathoz!

További bejegyzések