Blog

Mitől boldog egy párkapcsolat?

Hogy mitől boldog egy párkapcsolat, az igazán jó kérdés, de a jó hír az, hogy ma már biztosan tudunk erre a kérdésre válaszolni.
A boldog párkapcsolatnak nem alapvető eleme, hogy a pár tagjai soha ne vitatkozzanak egymással, hiszen minden kapcsolatban vannak nézeteltérések. Nem szükséges a boldogsághoz, hogy a felek minden szempontból szinte azonosak legyenek, hiszen minden ember más.
A boldog házasság alapvető eleme a pár tagjai közötti érzelmi válaszkészség. Ez dönti el, hogy a párkapcsolat egészséges-e vagy sem. Az érzelmi válaszkészség azt jelenti, hogy kellő bizalom és érzelmi kapcsolat van kettőjük között. Eléggé bíznak egymásban ahhoz, hogy még ha veszekednek vagy különbözőképpen látják is a dolgokat, akkor is tudják, hogyan kell egymás felé fordulniuk; tudják, hogyan érhetik el egymást azokban a pillanatokban, amikor ez igazán fontos. Rendelkeznek azzal, amit biztonságos kötődésnek hívunk.
A párterápia során is azon dolgozunk, hogy a bajban levő pár kapcsolata biztonságosan kötődővé váljon. Első lépésként ehhez szükséges, hogy a pár tagjai megértsék és rálássanak arra a negatív mintázatra, amelybe beleragadtak. Második lépésként megtanulják, hogyan tudják elérni egymást, hogyan tudják kialakítani azt az érzelmi válaszkészséget, amelyre az erős kötelékhez szükség van.
Mert mi a legfontosabb kérdés a házasságban? A párkapcsolat legfontosabb kérdése, hogy feltehetem-e a páromnak azokat a kérdéseket, hogy „Velem vagy? Fontos vagyok neked? Dédelgetni fogsz engem? Én leszek számodra az első, amikor szükségem lesz rád, amikor hívlak, hogy segíts?” És az egészséges házasság az, ahol ezekre a kérdésekre a válasz az egyértelmű igen.
Ha a pár tagjai érzik, hogy megvan közöttük ez a biztonságos érzelmi kötelék, akkor közösen szinte bármit meg tudnak oldani. Képesek megtartani egymást a bajban, képesek támogatást nyújtani egymásnak, és képesek bármit kezelni, ami csak az útjukba kerül. Ezen felül, aki ilyen házasságban él, azt emberként is erősebbé teszi a kapcsolata. Mert jobban érzi magát a bőrében, magabiztosabban mozog a világban, jobban kezeli a stresszt, rugalmasabb, kiegyensúlyozottabb.
Továbbá, a biztonságos kötődésnek egészségügyi előnyei is vannak, mivel az érzelmi elszigeteltség például megduplázza a szívroham valószínűségét. Az ilyenfajta biztonságos kötelék utáni vágy be van huzalozva az agyunkba és minden sejtünkbe, és mindannyian tudjuk, hogy a szerelemnek ilyennek kell lennie. Nemcsak azt tudjuk, hogy milyen a jó házasság, hanem már azt is tudjuk, hogy ezt hogyan lehet megvalósítani, hogyan lehet elérni, és ez valóban egy nagyon jelentős eredmény!

Találjuk meg az utat együtt

a boldog párkapcsolathoz!

Az első lépés a változás felé. Vegye fel velem a kapcsolatot, egyeztessünk időpontot, és kezdjünk el dolgozni a boldogabb párkapcsolatért!
Pap Katalin párkapcsolati coach | Párterápia és házassági tanácsadás

Pap Katalin

párkapcsolati coach

Küldetésem minél több házasságot és párkapcsolatot megmenteni!

Találjuk meg az utat együtt a boldog párkapcsolathoz!

További bejegyzések